I wanted to eat something from my fave cuisine, that is asian. Spring rolls are my favorite, so I decided to do them myself. I had to spend some time doing that, but it was definitely worth it! Here's what I needed:
To było mi potrzebne:
- pierś z kurczaka chicken breast
- marchewka carrot
- makaron ryżowy rice noodles
- papier ryżowy rice paper
- sos sojowy soy sauce
- cebula (nie miałam czerwonej, więc wzięłam białą) onion
- sos słodki chilli na koniec do polania sweet chilli sauce
- olej do smażenia, właściwie pieczenia, bo trzeba piec na oleju do połowy sajgonki oil
Pierś, marchewkę i cebulę usmażyłam z dodatkiem sosu sojowego. Moim ulubionym, takim, którego nigdy dość, i którego nie zamienię na żaden inny, jest japoński Kikkoman.
Makaron ryżowy zrobiłam wg przepisu - zalałam wrzątkiem, przykryłam i po paru minutach był gotowy. Wymieszałam z usmażonym "cyckiem", marchewką i cebulą. Tak powstał farsz.
Papier ryżowy trzeba zamoczyć gorącej wodzie, wtedy mięknie i robi się z niego taka błonka, w którą zawijamy farsz. Identycznie jak na krokiety albo gołąbki. Smażyłam je do zarumienienia, na koniec polałam sosem. Zjadłam 6 i ledwo żyję, ale było pyyyszne :)
Buźka:)
Chicken, carrot and onion was fried in a pan with soy sauce. My favorite is japanese Kikkoman, which I would never change for any other! Noodles were done accordingly to the instruction - poured with boiling water - after some time they were ready, so I mixed it with fried chicken, carrot and onion. This is how I did my filling. I put it on the rice paper and rolled. Then I fried it in oli until brown and when it was ready, I spread it with sweet chilli sauce. Yummy! I ate 6 of them and I'm sooo full right now. Try it, you will fall in love, trust me:)
Take care!
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądaja, az mi sie jeść zachciało :)
OdpowiedzUsuńmniam. ja też zrobię, tylko upoluję składniki.
OdpowiedzUsuńteż lubię sajgonki :)
OdpowiedzUsuń